De beste SEO tools van 2023

De beste SEO tools van 2023

SEO-tools in verschillende categorieën

In dit artikel bespreek ik de beste (gratis) SEO-tools van 2023. Deze zijn opgedeeld in vier verschillende categorieën: technische SEO, zoekwoordenonderzoek en SEO monitoring. Welke tool het beste is, hangt af van je doelen en behoeften.

Bekijk de SEO tools voor:

Technische SEO

Screaming Frog

Screaming Frog is een populaire desktop-tool voor website-analyse en SEO. Bijna elke SEO specialist kent het programma wel of zou het moeten kennen. Het programma scant websites en verzamelt informatie over de technische aspecten ervan, zoals de structuren van de URLs, de meta-tags, de links en de afbeeldingen. Screaming Frog kan ook helpen om fouten op te sporen die van invloed kunnen zijn op hoe zoekmachines je website crawlen en indexeren. Het is een vrij ingewikkelde tool om mee te beginnen, maar de mogelijkheden enorm. Daarnaast kan je de tool gewoon gratis downloaden. Heb je een website met meer dan 20.000 URLs? Dan zou ik wel de betaalde versie aanschaffen (gratis versie gaat namelijk maar tot 20.000 URLs).

 

SEMrush

SEMrush is persoonlijk mijn favoriete tool die je kunt gebruiken voor zowel technische SEO, zoekwoordonderzoek en concurrentieanalyse. SEMrush biedt ook een aantal handige rapporten en tips voor het optimaliseren van je website. Je kan SEMrush gratis gebruiken (met beperkingen), maar het is beter om de betaalde versie aan te schaffen. Hiermee kan je meerdere projecten aanmaken, meer keywords tracken en meer pagina’s crawlen met de Site Audit. 

Zoekwoordenonderzoek

Keyword planner van Google

De Keyword Planner van Google is een zeer betrouwbare tool voor het doen van je zoekwoordenonderzoek. Allereerst komt de data rechtstreeks vanuit Google zelf, dus zal de data altijd betrouwbaarder zijn dan andere tools. Daarnaast is de tool gratis te gebruiken, wat het nog aantrekkelijker maakt om de Keyword Planner te gebruiken. Wel heb je een betaald Ads-account nodig om de specifieke zoekvolumes te zien. Als je dat namelijk niet hebt, kan je alleen schattingen zien (bijvoorbeeld 500-1000 i.p.v. 560 zoekvolume). 

Google Keywordplanner

 

SEO monitoring

Google Search Console

Wellicht de meest bekende tool onder SEO specialisten: Google Search Console. Het is een gratis tool van Google die je kunt gebruiken om problemen op te sporen en te verhelpen die van invloed zijn op hoe je website wordt gecrawld en geïndexeerd. Een allesomvattende tool dus, en niet alleen relevant voor SEO. 

Google Analytics

Waarschijnlijk een inkopper, maar ik maak ‘m toch: Google Analytics. De populaire analytics-tool van Google is alom bekend in de digitale wereld, en niet zonder reden. Met Google Analytics kan je namelijk vrijwel alles wat met je websiteverkeer te maken hebt meten. Denk hierbij aan de demografische gegevens, maar ook aan het gedrag van je bezoekers en hoe ze op je website zijn beland. 
 
 

 

Mis je nog een van de beste SEO tools voor 2023?

Als je nog tools of plugins uit dit lijstje mist die je zelf veel gebruikt, hoor ik dat natuurlijk graag! 

Samenwerken?

Neem contact met mij op als je meer wilt weten over mijn werkwijze of als je een vrijblijvend gesprek wilt inplannen.