Zoekwoorden onderzoek

Een zoekwoorden onderzoek is een belangrijk onderdeel van je contentstrategie en de invulling van je website. Samen bepalen we de belangrijkste onderwerpen waarop je gevonden wilt worden, zodat ik kan uitwerken waar voldoende zoekvolume op zit en welke keywords relevant zijn.

Jamil Florusse: Freelance SEO Specialist uit Zaandam

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoorden onderzoek of keyword research is een overzicht van de zoekwoorden waar jouw (potentiële) klanten op zoeken. Tijdens dit onderzoek achterhaal je welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt in de zoekmachines zoals Google.

Het doel van een zoekwoorden onderzoek is om relevante keyword en topics te vinden waarover je kan schrijven voor je potentiële klanten. Als je al bestaande content op je website hebt staan, kan je deze optimaliseren op basis van het onderzoek. Daarnaast kan het keyword research de basis zijn voor je SEA campagnes.

Zoekwoorden onderzoek

Als je niet weet welke keywords je doelgroep gebruikt in Google en andere zoekmachines, schrijf je hoogstwaarschijnlijk content die niemand gaat vinden (en interessant vindt). 

Door een zoekwoorden onderzoek kom je erachter welke keywords zoekvolume hebben en welke niet. Schrijf je bijvoorbeeld een pagina of blog met een keyword met een maandelijks zoekvolume van 10, dan haal je hiermee potentieel minder verkeer binnen dan een keyword met maandelijks 80 zoekvolume. 

Wat zijn de stappen van het onderzoek?

1. Identificeren van seed keywords

Samen gaan we uitwerken welke onderwerpen voor jou interessant zijn en waar je gevonden op wilt worden. Deze lijst vormt de basis van het onderzoek.

2. Verreiking van de dataset

Op basis van de opgestelde seed keywords verreik ik deze keywords met belangrijke data zoals zoekvolumes en concurrentie. Deze geven een indicatie of het waardevol is om hier content voor te maken.

3. Opschoning van dataset

Nu alle data binnen is, moet deze opgeschoond worden. Er zitten altijd keywords tussen die totaal irrelevant zijn, die moeten natuurlijk verwijderd worden uit het overzicht.

4. Clusteren van keywords

Zodra de lijst helemaal schoon is, worden alle losse keywords gecategoriseerd in topics. Veel keywords hebben dezelfde zoekintentie, dus moeten ze bij hetzelfde topic geclusterd worden.

Welke tools gebruik je?

Voor een zoekwoorden onderzoek gebruik ik verschillende tools, zoals de zoekwoordplanner van Google en SEMrush. Ik combineer de twee tools om de meest relevante keywords te vinden voor jouw doelgroep. De tools hebben namelijk andere data, waardoor de resultaten nog wel eens kunnen verschillen. Daarnaast gebruik ik natuurlijk mijn boerenverstand.

Deze data werk ik vervolgens uit in een Excel-bestand, om alle zoekwoorden te analyseren en te categoriseren. Het eindresultaat van het onderzoek zal ook een Excel-bestand zijn. 

Wat kost een zoekwoorden onderzoek?

Dat hangt er vanaf. Een goed, volledig zoekwoorden onderzoek begint bij €1.000 en is afhankelijk van het aantal onderwerpen en de grootte van deze onderwerpen. Zit je in een niche en zijn er niet veel zoekwoorden in jouw markt? Dan gaat het een stuk sneller. Maar zit jouw bedrijf in een grote markt waar veel gezocht wordt in Google op allerlei termen? Dan zal het onderzoek al snel meer tijd kosten.

Wat lever je precies op?

Bij de oplevering ontvang je van mij een Excel-bestand met alle relevante topics en keywords onder elkaar. Je ontvangt ook een content backlog, met alle onderwerpen waarover content geschreven kan worden. 

Mijn andere SEO diensten

SEO consultancy

Op zoek naar een SEO consultant? Met advies en begeleiding help ik jouw website beter vindbaar worden in Google.

SEO audit

Wil je weten hoe jouw website presteert op technisch vlak, on-page en off-page? Met een SEO audit graaf ik diep in je website en kom ik met concrete optimalisaties.

SEO migratie

Nieuwe website? Of ga je van twee websites naar één? Door een goede SEO migratie behoud jij je verkeer en zorg je voor een soepele overgang.

WordPress website bouwen

Heb je een nieuwe website nodig of is je website toe aan een upgrade? Ik kan een SEO-proof website voor je bouwen of je huidige opnieuw ontwerpen.​

SEO & SEA

Integrated Search is de ideale samenwerking van SEO en SEA. Hierbij combineer je de duurzaamheid van SEO met de flexibiliteit van SEA.

Zoekwoorden onderzoek nodig?

Neem contact dan met mij op en vraag een offerte aan, zodat we kunnen bepalen hoe groot het zoekwoorden onderzoek zal worden. Je kan natuurlijk ook vrijblijvend een gesprek met mij inplannen.